Diversiteit in glaskunst


Glas dateert al van 3500 jaar v.Chr. Rond de jaarteling hebben de Syriërs de glasblaaskunst ontwikkeld.

Sinds de Romeinse tijd is glas in lood een decoratief middel in de architectuur geweest.
Glasschilderkunst wordt meer geassocieerd met de middeleeuwse christelijke kerk. De brandschilderkunst was in de Middeleeuwen een hoge kunstvorm.In de 20e eeuw is er ommekeer gekomen in de glaskunst. Glas in lood werd toegepast in woonhuizen. Er zijn prachtige Art-Deco en Art-Nouveau ramen in het begin van de 20e eeuw gemaakt.
De Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright heeft veel toegevoegd door middel van zijn eigen stijl glas in lood in zijn gebouwen toe te passen.


Detail bovenlicht in opdracht gemaakt in de stijl van Frank Lloyd Wright

detail- Frank -Lloyd -Wright

Hoewel de techniek van het versmelten van glas genaamd -glasfusing- al in 2000 v.Chr. toegepast werd, is het in de vergetelheid geraakt nadat het glasblazen tot ontwikkeling kwam. Dit ging sneller en men kon een massalere productie van gebruiksvoorwerpen maken. Glasfusing heeft in de 20e eeuw een opleving gekregen. Glasobjecten worden gewaardeerd als kunstvorm. Steeds meer glaskunstenaars gingen deze techniek gebruiken en ontwikkelen. Glasfusing neemt een belangrijke plaats in naast andere technieken, zoals glasbeeldhouwkunst, glas-applique, studioglaskunst, tiffany, etsen, graveren en zandstralen.