Achtergrond - Glasatelier Van Loenhout

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Achtergrond

Glasatelier van Loenhout is gespecialiseerd in het maken van glas-in-lood ramen, restauratie en  renovatie van glas-in-lood ramen, moderne glasramen, familiewapens, wapenschilden, voorzetramen en autonome glasobjecten.
Glasatelier van Loenhout is een eenmanszaak van Annelies van Loenhout en is gevestigd in Bergen op Zoom. Annelies heeft de glazeniersopleiding gevolgd aan de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen en succesvol afgerond.

Hieronder vindt u meer achtergrondinformatie over de werkwijze van Annelies.

Wapenschilden, familiewapens ,spiegels, Glas in lood tussen dubbel glas, voorzetramen en raamhangers.
Ik ontwerp en maak ramen, deuren en panelen met glas-in-lood voor elke omgeving en aangepast aan uw wensen.
Glas in lood tussen dubbelglas wordt veel toegepast in bovenlichten en buitendeuren.

Om tot het gewenste resultaat te komen wordt gebruik gemaakt van een aantal technieken. De belangrijkste zijn: Het standaard glas-in-lood, waarbij gespeeld kan worden met het soort glas, de kleur van het glas en de breedte van de loodlijnen. Het lijnenspel van een ontwerp is uitermate belangrijk. Hierbij wordt lood gebruikt met een breedte van 6 tot 12 mm

De spiegels worden met meerdere technieken vervaardigd.

Brandschilderen voor afbeeldingen en bij familiewapens
Een eeuwenoude techniek waarbij glasverf bij hoge temperatuur in het glas wordt ingebrand.  Door de contour en grisaille in meerdere  lagen en soms ook verschillende kleuren over elkaar heen te branden krijg je een schitterend resultaat. Deze  techniek  wordt al eeuwenlang  toegepast in kerkramen . Nog steeds wordt nog het brandschilderen toegepast in hedendaagse ontwerpen.
Het wordt tevens gebruikt op die plaatsen waar de loodlijnen of mogelijkheden van glas te beperkt zijn om het gewenste effect te bereiken.

Restauratie
Een raam is aan restauratie toe wanneer:

  • het lood scheurtjes is gaan vertonen (meestal naast de soldeerpunten)

  • het raam "rammelt", een goed raam rammelt niet/klinkt dof, tocht achter het raam merkbaar is.

  • bij het restaureren wordt het het glas uit het lood gehaald, gereinigd en aangevuld met vervangend glas wanneer ruitjes zijn gebarsten.


Ik beschik over een uitgebreide glascollectie om vrijwel identiek glas te vinden. Na restauratie is het dan ook vrijwel onzichtbaar wat oorspronkelijk, en wat nieuw glas is.
Wanneer het glas weer compleet is, wordt het gezet in nieuw lood en wind- en waterdicht gemaakt. De werkwijze hiervoor is sinds begin vorige eeuw (toen glas in lood massaal werd toegepast) niet veranderd. Na restauratie kunnen de ramen dus weer tientallen jaren mee.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu